Κυριακή 1 Απριλίου 2012

O Woody & τα Κορίτσια του

Woody Allen & Scarlett Johansson for NewYork Magazine
Η σχέση του Woody Allen με το άλλο φύλο αποτέλεσε (και αποτελεί ακόμη και τώρα, στα 76 του χρόνια) πηγή αστείρευτης έμπνευσης, ερωτικών σκανδάλων, σχολιασμού και κριτικής (κινηματογραφικής και μη) εδώ και πέντε δεκαετίες. Την ίδια στιγμή, στις γυναίκες στηρίζονται οι περισσότερες από τις ταινίες του –αυτές για τις οποίες έχει βραβευτεί και σίγουρα θα μείνει στην ιστορία του σινεμά. Οι πρωταγωνίστριές του με τη σειρά τους -είτε έγιναν σύντροφοί του, είτε όχι!- ανακάλυψαν δίπλα του την «κωμικοτραγική» πλευρά του ταλέντου τους, ενώ οι περισσότερες έφτασαν μέχρι την υπέρτατη τιμή, τα Όσκαρ. «Έχω μεγάλη λατρεία και πόθο και ενδιαφέρον για όλες τις γυναίκες των ταινιών μου. Θα με ενθουσίαζε να βγω με όλες τους», δήλωσε πρόσφατα.
Οι πρώτες μούσες του


Mia Farrow
 Mia Farrow: Δικαιωματικά είχε κατακτήσει τον τίτλο της απόλυτης «μούσας» του Woody Allen, καθώς έχει πρωταγωνιστήσει συνολικά σε 13 ταινίες του στο διάστημα μίας δεκαετίας (1982-1992). Ανάμεσά τους, οι: «A Midsummer Night's Sex Comedy», «The Purple Rose of Cairo», «Hannah and Her Sisters», «New York Stories», «Crimes and Misdemeanors» και «Husbands and Wives». Στην τελευταία, μάλιστα, η Mia έγινε πρότυπο του στυλ εξαιτίας της αγορίστικης κουάφ που είχε πρωτολανσάρει το 1967. Παράλληλα, αποτελεί και τον πιο διάσημο δεσμό του σκηνοθέτη, αφού είχαν σχέση επί 12 χρόνια (1980-1992), μέχρι να ανακαλύψει τη σχέση του με την υιοθετημένη κόρη της, Soon-Yi Previn.


Diane Keaton
Diane Keaton: Από το 1973 έως το 1979 είχε πρωταγωνιστήσει σε 4 ταινίες του («Sleeper», «Love and Death», «Annie Hall», «Manhattan», «Interiors»), ενώ η τελευταία τους συνεργασία ήταν το 1993 στο «Manhattan Murder Mystery». Το «Annie Hall» όμως ήταν εκείνο που έγραψε τη δική του ιστορία στον κινηματογράφο και το «βιογραφικό» της Diane, η οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ και -αναπάντεχα-, με το tomboy chic style της έγινε fashion icon!
Anjelica Houston: Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός έχει βρεθεί σε δύο ταινίες του Woody Allen, το «Crimes and Misdemeanors» (1989) και το «Manhattan Murder Mystery» (1993), συμπληρώνοντας, μαζί με τις Mia Farrow και Diane Keaton τη λίστα με τις ηθοποιούς που τον γοήτευσαν, όχι χάρη στην ομορφιά τους, αλλά το ιδιαίτερο στυλ και την προσωπικότητά τους. Επιπλέον, συζητήθηκε για το στυλ της «αποπνικτικής ερωμένης» στην πρώτη από τις δύο ταινίες.

Οι πρόσφατες μούσες του

Naomi Watts, Woody Allen in Cannes 2010
Naomi Watts: Ο Woody Allen επιθυμούσε επί σειρά ετών να συνεργαστεί με την Naomi Watts, ενώ της είχε προσφέρει ρόλους σε δύο ταινίες του, τους οποίους εκείνη είχε απορρίψει λόγω άλλων υποχρεώσεων. Τελικά, συνεργάστηκαν στην ταινία «You Will Meet a Tall Dark Stranger» (2010). «Όλοι μου είχαν πει διαφορετικά πράγματα για εκείνον. Ότι δεν μιλάει, ότι δεν δίνει κατευθύνσεις. Όταν τον συνάντησα του το είπα και μου απάντησε: ‘Υπάρχουν συγκεκριμένοι ηθοποιοί στους οποίους δεν έχω πει λέξη. Αλλά έχω δουλέψει πέντε φορές μαζί τους’», έχει δηλώσει η 42χρονη ηθοποιός.
Rachel MacAdams, Cannes 2011










Rachel McAdams & Marion Cotillard: Οι τελευταίες ηρωίδες του Woody Allen πρωταγωνίστησαν στην ταινία «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» (2011), επιβεβαιώνοντας την άποψη που υποστηρίζει πως ο σκηνοθέτης τα τελευταία χρόνια δίνει έμφαση εκτός από το ταλέντο και στην εμφάνιση των πρωταγωνιστριών του, οι οποίες απέχουν πια πολύ από τις μούσες των πρώτων ταινιών του. Όσο για το στυλ τους, η Rachel υποστήριξε το casual chic του ρόλου της, και η Marion το δικό της που είχε άρωμα από τα 20s



Οι (πιο) αγαπημένες του
Scarlett Johansson 
Woody & Scarlett for New York Magazine
Η «συνάντηση» του Woody με τη Scarlett συνέπεσε με την επιλογή του να «απαρνηθεί» τη Νέα Υόρκη που αποτελούσε μόνιμο φόντο των ταινιών του, για χάρη του Λονδίνου, να αντικαταστήσει τη jazz με την κλασική μουσική, και την κωμωδία με το δράμα. Η πρώτη συνεργασία τους, το «Match Point» (2007), θεωρήθηκε ένα από τα αριστουργήματα του Allen. Ακολούθησαν το «Scoop» (2008) και το «Vicky Cristina Barcelona» (2009). «Ανησυχώ πολύ για την εικόνα των πρωταγωνιστριών μου, για το πώς δείχνουν. Το Match Point γύρισα την πρώτη σκηνή της Scarlett τέσσερις φορές. Ήθελα να είναι όλα τέλεια: τα μαλλιά, το στυλ, τα ρούχα, όλα».
Penelope Cruz
Penelope Cruz & Woody Allen for Vanity Fair.
H πρώτη της εμφάνιση σε ταινία του Woody Allen ήταν και η πιο «γούρικη» της καριέρας της, αφού ο ανατρεπτικός και γοητευτικός ρόλος της Maria-Elena στο «Vicky, Christina Barcelona» της χάρισε τοΌσκαρ. Επιπλέον, στα γυρίσματα της ταινίας, η Penélope σύναψε σχέση με τον νυν σύζυγό της και πατέρα του παιδιού της, Javier Bardem. «Στην πρώτη μας συνάντηση μιλούσαμε 40 λεπτά. Μόλις έφυγα, η ομάδα του μου είπε πως ήταν πολύς χρόνος. Μου είπε ότι έγραψε ένα ρόλο για μένα. Είχε ολόκληρη την ταινία, από την αρχή μέχρι το τέλος, μέσα στο κεφάλι του. Και ήθελε ακριβώς αυτό. Τίποτα άλλο», δήλωσε η Penélope για την συνεργασία της με τον Woody. Οι δυο τους γύρισαν πέρυσι τη δεύτερη ταινία τους, αυτή τη φορά στη Ρώμη, με τίτλο "To Rome with Love". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Write me your comments