Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Θέατρο 14: Tο Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα


Σε ένα νοσηρό οικογενειακό περιβάλλον, που από την πρώτη στιγμή φαίνεται (και σίγουρα καταλήγει) στοιχειωμένο (πραγματικά... στοιχειωμένο), στο σπίτι της οικογένειας Μάννον στη Νέα Αγγλία διαδραματίζεται το έργο του Γιουτζήν Ο' Νηλ που με τεράστια επιτυχία (sold out για δεύτερη συνεχή χρονιά) ανέβασε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ο Γιάννης Χουβαρδάς. Αποκορύφωμα της μεγάλης επιτυχίας ήταν και η πολλαπλή βράβευση από το κοινό του Αθηνοράματος, που ξεχώρισε τόσο τον σκηνοθέτη, όσο και τις δύο πρωταγωνίστριες Μαρία Πρωτόπαππα και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ενώ αναδείχθηκε και η Καλύτερη Παράσταση της περασμένης χρονιάς. 


Η νοσηρότητα της ατμόσφαιρας, οι αρρωστημένοι ήρωες και οι εμμονές τους αναδεικνύονταν με έναν υπέροχο τρόπο από σκηνοθετικής απόψεως (αλλά και με τον πολύ χαμηλό, υποβλητικό φωτισμό), με την ιστορία να εξελίσσεται σε δύο επίπεδα -στον εξωτερικό και τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού. Έξω από το σπίτι οι ήρωες και οι θεατές παίρνουν ανάσες (σε αυτό συμβάλλει και η παρουσία θεατών-ηθοποιών μέσα στην παράσταση, που αποτελεί εύρημα του Γιάννη Χουβαρδά). Αυτοί οι θεατές αφηγούνται το έργο, παρακολουθούν τους ήρωες από την κλειδαρότρυπα, προλογίζουν τις σκηνές τους. Μέσα στο σπίτι οι ήρωες εγκλωβίζονται, αρρωσταίνουν, υποφέρουν. Εκεί αποκαλύπτονται τα πραγματικά τους πρόσωπα (έχουν στραμμένες κάμερες επάνω τους, τα πρόσωπά τους προβάλλονται σαν πορτραίτα σε γιγαντοοθόνες, μέσα από τις οποίες συνδιαλέγονται χωρίς να κοιτούν ο ένας τον άλλο, αλλά προκαλώντας ανατριχιαστικά-ειλικρινή-συναισθήματα). 

Στις τρεις ώρες που διαρκεί το Πένθος της Ηλέκτρας, τα πρόσωπα αυτά "πνίγονται" από τον ίδιο τους τον εαυτό, από τα πάθη και το παρελθόν τους, από τα ψέματά τους και τις πληγές που δεν έκλεισαν ποτέ. Αφορμή, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις οικογενειακού δράματος, είναι ένα τρίτο πρόσωπο που παρεμβάλλεται απλά για να φέρει στην επιφάνεια τις προβληματικές σχέσεις των μελών της οικογένειας Μάννον. 

Τα λόγια περισσεύουν για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών, του Ακύλα Καραζήση που υποδύεται τον στρατηγό Έζρα Μάννον, της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη που υποδύεται τη σύζυγό του Κριστίν Μάννον, η οποία τρέφει μια παθολογική αγάπη για τον γιο της Όριν (υπέροχος και ο Χρήστος Λούλης), και φυσικά της Μαρίας Πρωτόππαπα στον ρόλο της κόρης τους Λαβίνια, ένα πρόσωπο που θρέφεται από το μίσος, την εκδίκηση, και τις εμμονές και που αναζητά μια δικαιοσύνη που δεν έρχεται ποτέ ούτε για τους άλλους, ούτε για την ίδια. Ακόμη πρωταγωνιστούν: Γιώργος Γάλλος, Αργύρης Πανταζάρας, Γιούλικα Σκαφιδά, Χρήστος Στέργιογλου, Χάρης Τσιτσάκης, Θέμις Μπαζάκα, Μάγια Λυμπεροπούλου, Γιώργος Κοτανίδης. 

Περισσότερες παραστάσεις της φετινής σαιζόν εδώ
Η Αφροδίτη με τη Γούνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Write me your comments