Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Θέατρο 34: Ο Θεός Βαριέται Τώρα Τελευταία

Ας υποθέσουμε ότι σου προσφέρεται κρασί ή λουλούδι κι εσύ 
καλείσαι να διαλέξεις ένα από τα δύο. Ποιο θα διάλεγες; 

Δεν ξέρεις; Δεν πειράζει. 

Γιατί ο Πέτρος Κουμπλής έχει ήδη διαλέξει για σένα. Το λουλούδι. 

Και σου εξηγεί τους λόγους αυτής της επιλογής του γράφοντας ένα ολόκληρο θεατρικό έργο (τι άλλο να κάνει πια;). Ένα σουρεαλιστικό, κωμικο-συγκινητικό έργο, το οποίο έρχεται την πιο κατάλληλη εποχή: την εποχή που ο θεός βαριέται να ασχοληθεί μαζί σου και μαζί μου και όλα έχουν αφεθεί στα δικά μας τα χέρια. Μόνοι μας θα φυτέψουμε το λουλούδι μας, αν θέλουμε να το δούμε να φυτρώνει και μόνοι μας θα το ποτίσουμε και θα το φροντίσουμε αν θέλουμε να το δούμε να μεγαλώνει και να ανθίζει. Και μόνοι μας θα γκρινιάζουμε που το χώμα δεν είναι αρκετά καλό ή που δεν υπάρχουν πολλά λουλούδια τριγύρω να ομορφαίνουν το τοπίο δίπλα στο δικό μας. Τουλάχιστον, όμως, έχουμε χώμα, έχουμε σπόρο και κάτι μπορούμε να δημιουργήσουμε. 
Έχοντας διαβάσει πέρυσι το βιβλίο του Πέτρου "Δώδεκα ιστορίες που ονειρεύονται να γίνουν παραμύθια", κατά κάποιο τρόπο φανταζόμουν τι θα μπορούσα να περιμένω από εκείνον. Μάντευα ότι θα είναι κάτι που στο φινάλε του θα αφήνει ένα συναίσθημα γλυκό και τρυφερό. Και όντως, έτσι αισθάνθηκα μετά το τέλος αυτής της σουρεαλιστικής παράστασης, για την οποία δεν έχει νόημα να κάνω ιδιαίτερες περιγραφές παρά να σας συστήσω να πάτε να τη δείτε. 

Εκτός από το γενικότερο υπαρξιακό πλαίσιο στο οποίο τοποθετείται αυτή η ιστορία, ο Πέτρος θίγει κι άλλα θέματα, όπως αυτό της πλήξης, του έρωτα, της ελευθερίας, 

{....Έρωτας!
 Ότι πιο κοντινό στην πρώτη ύλη του σύμπαντος,
την ΑΓΑΠΗ.
Εισαγωγή στην ελευθερία.
Όποιος δεν αντέχει τον έρωτα, δεν αντέχει την ελευθερία...}

πάντα με χιούμορ και με αγάπη προς του ήρωές του, τον Εμίλ και τον Βίκτωρ που βρίσκονται ξαφνικά κλεισμένοι σ’ ένα θλιβερό σκοτεινό δωμάτιο και έρχονται για πρώτη φορά
 αντιμέτωποι με τον δημιουργό τους. 
Ινφο: Κείμενο: Πέτρος Κουμπλής, Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Γερογιάννη, Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης. Ερμηνεύουν οι (εξαιρετικοί) Δημήτρης Φραγκιόγλου, Πάρης Λύκος, Ορέστης Καρύδας, Γιάννης Ποιμενίδης. Στο Θέατρο 104, στο Γκάζι. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Περισσότερα εδώ.


Κι άλλες παραστάσεις
Ο Ρινόκερος
Άντρες έτοιμοι για όλα    Ψύλλοι στ' αυτιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Write me your comments