Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Ναύπλιο / Visiting Nafplio, Greece

Δεν θυμόμουν την αριστοκρατική αίσθηση και τα χρώματα του Ναυπλίου, τα οποία αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή που φτάνεις εκεί. Έχει άρωμα Ευρωπαϊκό και Ελληνικό, ταυτόχρονα, κρύβει μια μεγάλη ιστορία και μια κομψότητα που -ειδικά στην Παλιά Πόλη- χαρακτηρίζει σχεδόν κάθε κτίριο και κάθε κατάστημα. Από τα σχολικά μου χρόνια, νομίζω, είχα να βρεθώ στο Ναύπλιο, με εξαίρεση μια σύντομη ολιγόωρη εκδρομή πριν από δύο χρόνια, στην οποία δεν πρόλαβα να δω πολλά. Αυτή τη φορά δεν έχασα χρόνο.


Για τη διαμονή μας επιλέξαμε ξενώνα στο κέντρο της Παλιάς Πόλης, κι αυτή εδώ (κάτω) ήταν η θέα από το ένα μπαλκονάκι μας.

Το Μπούρτζι
Πρώτος μας σταθμός ήταν το Παλαμήδι. Είχα ξεχάσει πόσο μεγάλο είναι αυτό το επιβλητικό φρούριο που δεσπόζει πάνω από την πόλη και κρύβει μια μαγευτική θέα, αλλά και ΄'θησαυρούς'' στο εσωτερικό του. Αυτή τη φορά αποφύγαμε να ανέβουμε τα περίπου 870 σκαλοπάτια μέχρι πάνω, αλλά πήγαμε οδικώς. Ακόμη και μέσα στο φρούριο, όμως, προκειμένου να το δεις όλο, το περπάτημα δεν θα σου λείψει.

Οι προμαχώνες που στην αρχή είχαν ενετικά ονόματα και κατόπιν τουρκικά, «ξαναβαπτίστηκαν» από τους Έλληνες. Έτσι, ο πρώτος προμαχώνας λέγεται Αγίου Ανδρέα, ο επόμενος Ρομπέρ (Γάλλος φιλέλληνας που σκοτώθηκε στη μάχη της Ακρόπολης) και οι υπόλοιποι πήραν ονόματα αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών: Μιλτιάδης, Αχιλλέας, Επαμεινώνδας, Φωκίων, Θεμιστοκλής και Λεωνίδας.

 Kάτω από τον προμαχώνα Θεμιστοκλή βρίσκεται η παραλία της Αρβανιτιάς




Επιστροφή στην Παλιά Πόλη.
Κι από εδώ, η θέα από το δεύτερο μπαλκονάκι του γωνιακού δωματίου μας.  
Κι από εδώ ξεκίνησε η βόλτα μας στην Ακροναυπλιά, ένα σημείο του Ναυπλίου που είναι η Ακροναυπλία, αυτή η επιβλητική βραχώδης χερσόνησος που κάποτε υπήρξε η Ακρόπολη του Ναυπλίου και που οι Τούρκοι την έλεγαν Ιτς- Καλέ, δηλαδή εσωτερικό φρούριο. Περίπατος σε ένα μικρό δρομάκι δίπλα και πάνω ακριβώς από τη θάλασσα. Απέραντο γαλάζιο στο δεξί σου χέρι, βράχια με φραγκόσυκα στο αριστερό.  
Ο καιρός ήταν τόσο ζεστός από εκείνη την πλευρά της περιοχής, που καταλήγει σε μια παραλία, εκεί όπου πολύς κόσμος έκανε άνετα μπάνιο στη θάλασσα, τέλη Οκτωβρίου.
Η βόλτα ολοκληρώνεται με έναν κύκλο που καταλήγει ξανά στο λιμάνι.... 
...κι από εκεί, μπαίνουμε ξανά στην παλιά πόλη

Ανήμερα της Εθνικής Επετείου στην Πλατεία Συντάγματος: Εδώ βρίσκεται το Βουλευτήριο, όπου στεγαζόταν και η πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Εδώ και το Τριανόν, το Παλαιό Τζαμί δηλαδή (το παλαιότερο σωζόμενο δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην πόλη), το ανάκτορο Ιωάννη Καποδίστρια, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Και στη συνέχεια, επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου, που φιλοξενείται σε ένα πετρόχτιστο τριώροφο κτίριο του 1713. Εδώ θα δεις αξιόλογες συλλογές με ιστορικά εκθέματα από την Προϊστορική και Μυκηναϊκή Περίοδο, από τις Μυκήνες, την Τίρυνθα, την Ασίνη και άλλες περιοχές.
Χαζεύοντας από παράθυρο στον δεύτερο όροφο του Μουσείου...
Και το ταξίδι ολοκληρώθηκε στο κέντρο του Ναυπλίου, με την εμφάνιση της φιλαρμονικής ορχήστρας της πόλης, αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης.
*Photos by Gianis Evagelioy

2 σχόλια:

Write me your comments